Thursday, March 18, 2010

Osa 65: Aurinko nousee, eläintä maassa

Swaseissa pyöritetään samaa kuviota alusta loppuun, kuten ohessa näkyy: puhdasta ilmaa vuoristokävelyillä, villimpää elämää Maputossa ja monenmoisia kulttuuririentoja. Mutta mihinkäs sitä hyväksi havaittua kaavaa vaihtamaan, jos varsinaista tarvetta muutokselle ei ole? Tämän kysymyksen äärelle on moni ihminen tylsistynyt, täytyy siis pitää varansa.

Pari viikkoa sitten kävimme Swasimaan toiseksi korkeimmalla vuorella, Gwenyalla. Gwenya tarkoittaa krokotiilia, ja vuorijono näyttää kuulemma makaavalta krokotiililta Mbabanesta päin katsottuna. Ehkä jonkun silmään.



Ensimmäistä kertaa retken luontokokemuksena oli kuoleva eläin. Tämä gnu ei syystä tai toisesta päässyt ylös maasta. Miltä näyttää vuorijono kuolevan eläimen silmään? Kellään ei ollut aseita mukana, joten eläintä ei voitu lopettaa. Ja metsänvartijain mukaan luonnonpuisto elää luonnontilassa, joten eläintä ei siksi käydä heidän toimestaankaan päästämässä paremmille laitumille. Leopardia odotellessa, siis.



Kulttuuririentonamme oli tällä kertaa Marula Funk, jossa esiityivät muun muassa 'Tibonono Emaswati', eli swasitipuset. Marula maistui paljon paremmalta kuin viime vuonna, mutta muuten tapahtuma kärsi syrjäisen sijaintinsa takia osallistujapulasta. Ja sama ärsyttävyys tapahtumaa vaivasi kuin vuosi sittenkin: ohjelma alkoi 5 tuntia myöhässä.



Seuraavan kuvan tarina ei puolestaan ärsytä lainkaan. Pauliinan viimeisen työpäivän kahvihetken jälkeen Isabel ja Lonki tarjosivat Pauliinalle mahdollisuutta käsien pesuun. Pauliina otti kutsun vastaan ja pesi kätensä YK:sta, pysyvästi.



Työn loppumista ja loman alkamista olikin mukava lähteä juhlistamaan Mosambikiin. Reissua väritti rakas ystävämme Mari synttäreineen. On hyvä olla 35 vuotias kun voi juhlia ikäänsä ja ystäviään rannalla aamukymmeneen. Ohessa Tuomaan tanssinäyte sekä juhlapaikan askeettista kalustusta.





Mosambikin reissumme kruunasi vierailu Makanetan niemelle aaltojen ja meriruoan purskeissa. Rantatyylistä päätellen tässä todellakin ollaan maalta kotoisin.



Yllättäen rannalta löytyi myös perinteisen parantajan työpiste turvakypärineen.

No comments: