Monday, April 28, 2008

OSA 9: "Nopein fyysikko voittaa"

Osallistu NYT syyskilpaan. Voit VOITTAA! Vastaukset blogikommentteina. Nopeimmalle vastaajalle luvassa ylläripylläri. Lisäksi teknisimmälle selostajalle (=insinöörin ihannetyttö) luvassa oma bonustyökalu. Vastaukset kootaan pian, palkinnot jaetaan elokuussa.


Kuvasta arvaattekin, että vessafysiikasta on kyse. Kuva esittää viemäripyörrettä, joka tällä pallonpuoliskolla nyt todistetusti pyörii vastapäivään. Mikä onkaan tilanne kotilavuaarissasi? Varaudu pikku rupeamaan: meillä pyörrettä yritettiin vessanpöntössä, käsienpesualtaassa ja sitten hurraa - kylpyammeessa se tuli! Toistimme vielä kokeen kylpyammeessa ja saimme saman tuloksen, joten tieteellinen arvo nousee jo hipoen yli kyseenalaisten rallatusten.

Maltamme tuskin odottaa. Kuka on väittänyt, että Afrikassa olisi tylsää tai takapajuista?

4 comments:

Unknown said...

"Maapallon pyörimisestä johtuva liikesuuntaan vaikuttava ilmiö on nimeltään Coriolisvoima. Se on näennäinen voima, joka muuttaa liikkeiden kulkusuuntaa pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle ja eteläisellä vasemmalle. Esimerkiksi hurrikaanit pyörivät myötäpäivään eteläisellä pallonpuoliskolla ja vastapäivään pohjoisella pallonpuoliskolla myötäpäivään. Veden pyörimissuuntaan lavuaarissa tämä voima ei kuitenkaan yksin pysty vaikuttamaan, vaan siihen vaikuttavat myös monet muut seikat kuten altaan muoto tai ilmavirtaukset. Lavuaari on liian pieni, jotta ilmö voitaisiin osoittaa. Vesi lavuaarissa ei siis välttämättä pyöri Australiassa eri suuntaan kuin vaikkapa Suomessa. Päiväntasaajalla coriolisvoima ei vaikuta lainkaan. Päiväntasaajalla sijaitsevissa maissa ”lavuaarijippo” on todennäköisesti tärkeä lisätulojen hankkimiskeino."

Tuo kaikki on tylsämielistä puppua. Todellisuudessä kyseessä on rotujen älykkyysosamäärien eroista johtuva ilmiö. Ruotsalaiset ovat havainneet luonnollisen rytmitajun ja älykkyyden olevan suoraan verrannollisia (eli mitä rytmikkäämpi, sitä älykkäämpi). Nyt on siis aika lopettaa basisti- ja varsinkin rumpalivitsit.

Tämä selitys on aukoton ja kattava.

TVH

Anonymous said...

Hahaa! Tiede on ihmeellistä! Linkin takaa kuvallista todistusaineistoa siitä, mitä saadaan aikaan kun nautitaan lasillinen mallasviskiä, mennään kylpyyn ja muistetaan yhtäkkiä kaverin blogi ja se tosiseikka, että omistaa digikameran. Se pyörii sittenkin toiseen suuntaan. http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28vex+tommei-pyorre.html

Anonymous said...

Heippa pitkästä aikaa! Onko siellä eteläisellä pallonpuoliskolla sitten enemmän vasen- kuin oikeakätisiä? Jospa nuo mystiset voimat aiheuttavat odottavien äitien vatsansisäistä pyörintäliikettä.

Anonymous said...

Siis Sakke olin ma, tuo vatsansisäisistä pyöriäisistä kirjoittava.