Tuesday, September 16, 2008

OSA 21: "Kevätti"

Nyt on kevät, uskookaa eli älkäätte. Talvi meni jo. Aamuisin pitää arvailla mitä olisi soveliasta laittaa päälle. Ihmisillä on heinänuhaa ja allergiaa. Koska kevät on täällä kuumempi, siihen kuuluvat myös hiekkamyrskyt ja maastopalot. Kotimme oli täynnä hiekkaa ja lehtiä, joita oli puskenut ovien alta lomamme aikana. Mbabanen pääkatukin oli ollut suljettuna, kun sille oli laskeutunut niin paljon irronneita peltikattoja. Maalla on outoja mustia peltoja, joista pinnistää kirkuvanvihreitä silmuja.

Ikävä kyllä valon puolesta kevät on tuonut vain vartin lisää elintilaa. Töistä pitää lähteä 17:15 eikä 17:00 ehtiäkseen valoisalla kotiin. Kuudelta bussiasema on tyhjä ja mattimyöhäiset viuhtovat teiden varsilla. Ja kaupunkiin avattu ensimmäinen kahvila on tottakai auki vain valoisalla. Keskiverto-swasi ei siis ole iltaeläjä ja iltaisin hosumista pidetään outona tai arveluttavana. Kun valitin, että kadunreunassa yöllä kävelevät eivät näy autoilijoille mitenkään ja ovat vaarassa jäädä auton alle, ystävämme huomautti, että se lienee heidän pienin ongelmansa. Asiat eivät ylipäänsä voi olla hyvin jos kävelet pimeällä. Eräs satunnainen juttutoveri ei käy edes baareissa, koska niihin pitää mennä illalla. Mitä täällä sitten iltaisin tehdään? Katsotaan etelä-afrikkalaisia ja nigerialaisia saippuaoopperoita, amerikkalaisia poliisisarjoja, englanninliigaa ja formulaa. Ja nytpä kello onkin jo yhdeksän, että hyvät yöt teillekin.



Koska syksyn jälkeen tulee joulu julkaistaan nyt jo vähän etuajassa kuva Tuomaksesta ja kuusesta. Tuomas yrittää huitoa itseään enkelin näköiseksi pitkään valoitusaikaan luottaen, mutta emme vieläkään ole lukeneet kameran käyttöohjeita. Kuulimme myös tänään että Japanissa syödään jouluna mansikkakermatäytekakkua ja KFC-kanaa!

2 comments:

Anonymous said...

Eräs YK-komennuksilla ollut tyyppi kertoi, että afrikkalaiset (siis myös afrikkalaiset YK-sotilaat) noin yleensä pelkäävät pimeää. Liittyneekö jotenkin siihen että voivat joutua leijonan syömiksi.

Toisaalta ystäväni aikuinen poika (joka on aika musta) oli yrittänyt pelästyttää tyttöystävänsä Lintsin pimeässä kummitusjunassa. Tyttöystävä ei ollut moksiskaan mutta hänen silmänvalkuaisensa ja pienoinen "Pöö!" saivat yhden täti-ihmisen kirkumaan.

Sakke

Anonymous said...

älkäätte toki taipuko turhanpäiten swazien pimeänkarttamiseen, vaihtoehtona saippuasarjojen katseluun suosittelen esim. biljardin peluuta; kuinka makeasti sitä saakaan naureskella kunhan pake naisena menee sen ghanan kaverin voittamaan!

lare